volker-konflikt-na-donbasi-mozhna-zupiniti-za-rik

Волкер: конфлікт на Донбасі можна зупинити за рік

 • 13154 переглядiв

КИЇВ. 26 січня. УНН. Конфлікт на Донбасі можна зупинити за рік. Про це заявив спеціальний представник державного департаменту США з питань України Курт Волкер в інтерв'ю Російській службі ВВС, передає УНН.

Відповідаючи на запитання, які його надії і цілі на цей рік, К.Волкер відповів: "Мир, поза всяким сумнівом. Ми хочемо побачити мир і завершення боїв. Ми хочемо бачити всіх громадян України в спокої і безпеці".

"Це могло б стати базою для початку повного виконання мінських угод. І всього цього можна досягти за 12 місяців", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волкер збирається поговорити з Сурковим про полонених і відведення сил на Донбасі

Коментуючи те, що Росія направила на переговори з ним помічника президента РФ Владислава Суркова - людину, яка не є дипломатом, К.Волкер зазначив, що "це вибір Росії".

"Я не хочу скаржитися на те, кого направляє Москва. Якщо це людина, в якій впевнений Путін (президент РФ Володимир Путін - ред.), якщо Путін упевнений, що (Сурков - ред.) може артикулювати позицію Росії і доносити назад інформацію, яку він отримує від нас, Франції або Німеччини, то мене це влаштовує", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волкер вважає, що Росія не змогла досягти своїх цілей у конфлікті на Донбасі

"Нам потрібен надійний канал взаємодії. Мені здається, з моменту мого призначення на посаду спецпредставника в липні ми не бачимо прогресу в переговорах. Я б хотів, щоб Росія змінила точку зору. Вважаю, що якщо Росія вийшла б (з конфлікту - ред.), це було б в інтересах усіх сторін. Ми б хотіли бачити миротворчу місію, яка забезпечила б безпеку. Передусім, безпеку для людей, які живуть в зоні конфлікту", - додав К.Волкер.

З його слів, це "створило б фундамент, на якому можна було проводити місцеві вибори, амністію, введення положення про особливий статус Донбасу і виконання мінських угод".

"І на завершення цих процесів, як і сказано в угодах, ці території повернулися б під контроль України", - зазначив К.Волкер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волкер заявив, що США не будуть вести переговори про Україну без України

Відповідаючи на запитання, чи є хоча б якийсь шанс, що ситуація зміниться, і мінські угоди почнуть працювати, спецпредставник США заявив, що "це в руках Росії".

"Якщо Росія захоче, щоб в регіоні був мир, ми можемо досягти цього. Але я не знаю, чого хоче Росія на цей момент. Потрібно почути це безпосередньо від Москви", - вказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волкер поінформував нардепів про переговори з Росією

Він також додав, що вибори в Росії відкриють нову сторінку.

"Це буде четвертий президентський термін Путіна. Виникає питання, які його цілі і завдання? Яким він хоче бачити свою спадщину? Сподіваюся, що Путін хоче, щоб його бачили миротворцем. Щоб врешті він поклав кінець боям між росіянами і українцями і відновив повагу до Росії на міжнародній арені. Якщо для нього це важливо, він може досягти цього", - сказав К.Волкер.

Нагадаємо, 26 січня К.Волкер повинен зустртисч з В.Сурковим у Дубаї.

Українські Національні Новини

Політика