zaporizka-aes-na-mezhi-cherhovoho-blekautu-cherez-obstril-rf-poshkodzheno-liniiu-elektroperedachi-enerhoatom

Запорізька АЕС на межі чергового блекауту, через обстріл рф відключилася лінія електропередачі - Енергоатом

 • 24801 переглядiв

Запорізька АЕС опинилася на межі чергового відключення через російські обстріли, через які відключилася лінія електропередачі, що з'єднує її з українською енергосистемою, що загрожує серйозним порушенням умов безпечної експлуатації.

Запорізька АЕС на межі чергового блекауту, сьогодні о 10:06 внаслідок російських обстрілів відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-330кВ "Запорізька ТЕС - Феросплавна", повідомили в НАЕК "Енергоатом", пише УНН.

Деталі

"Сьогодні, 04 квітня 2024 року, о 10:06 внаслідок російських обстрілів, відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-330кВ "Запорізька ТЕС - Феросплавна", через яку тимчасово окупована Запорізька АЕС отримувала живлення від української енергосистеми задля забезпечення власних потреб", - вказано у повідомленні НАЕК у Telegram.

Як повідомляється, "наразі найбільша у Європі атомна електростанція зʼєднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-750кВ "Дніпровська", роботу якої нещодавно було відновлено силами українських енергетиків".

"Це вчергове загрожує настанням аварійної ситуації на тимчасово окупованій ЗАЕС, адже в разі відключення цієї - останньої - лінії звʼязку з вітчизняною енергомережею станція опиниться на межі чергового блекауту, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції", - наголосили в Енергоатомі.

У компанії підкреслили, що Запорізька атомна електростанція має негайно перейти під повний контроль України, її законного оператора – Енергоатома, а росія повинна вивести зі станції своїх військових та військову техніку.

Доповнення

За даними Енергоатома, від початку російської окупації Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. Їхня відмова загрожує настанням аварійної ситуації.

Популярні

Новини по темі

У Запоріжжі вибухи - ОВА

 • 30468 переглядiв

Повітряні сили попередили про швидкісну ціль на Дніпро

 • 86949 переглядiв