zrostannya-kitaysko-rosiyskikh-zvyazkiv-pidvischuye-rizik-v-arktitsi-nato

Зростання китайсько-російських зв'язків несе ризик безпеці в Арктиці - НАТО

 • 448417 переглядiв

КИЇВ. 22 жовтня. УНН. У НАТО стурбовані тим, що Китай здійснює судноплавні рейси по Північному морському шляху росії. Також Альянс зазначає, що на кораблях є військові, попри обіцянку Китаю не використовувати ці шляхи у військових та розвідувальних цілях. Хоча комерційні та наукові інтереси також сигналізують про перспективи військової присутності в Арктиці, пише Bloomberg, передає УНН.

Цитата 

«Ми знаємо, що на борту цих кораблів є військові вчені», — сказав адмірал Роб Бауер, голова Військового комітету НАТО, в суботньому інтерв’ю в Ісландії. «Вони не сказали, що не підуть туди військовими».

НАТО стурбоване цілями Китаю, враховуючи його дедалі тісніші зв’язки з Росією, включно зі співробітництвом у сфері енергетики та транспорту, що спричинило різке зростання постачання російської нафти до Китаю через арктичні води.

У той час як наміри росії в Арктиці стають все більш очевидними, «наміри Китаю щодо регіону залишаються непрозорими», — сказав представник НАТО аудиторії.

«Напруженість в Арктиці не тільки ускладнить нашу співпрацю, але й вплине на глобальну стабільність», — сказав спеціальний представник Китаю у справах Арктики Гао Фен. «Китай та інші азійські країни можуть відігравати важливу роль у захисті, дослідженні, розвитку та управлінні Арктикою».

«Ми не можемо бути наївними і очікувати, що ці нові маршрути будуть використовуватися виключно комерційними суднами», — сказав Бауер на конференції.

Доповнення

росія інвестувала значні кошти в арктичні авіабази та іншу інфраструктуру. Хоча бюджетні обмеження, пов’язані з війною в Україні, затримали постачання нових криголамів, її значні повітряні та військово-морські ресурси в Арктиці залишаються недоторканими, сказав Бауер в інтерв’ю.

НАТО має бути готове до конфлікту в регіоні, враховуючи здатність росії діяти в Арктиці, сказав Бауер на конференції. Попри це, НАТО не турбується про те, що Арктика стане гарячою точкою «негайно», сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дрони, запчастини та стрілецька зброя: Пентагон навів докази постачання до росії озброєння з Китаю

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Актрису Ізабель Аджані судять за податкове шахрайство

     • 261859 переглядiв