Арешт переговірника Рубана: всі деталі справи

Арешт переговірника Рубана: всі деталі справи

Київ  •  УНН

10 березня 2018, 08:33  •  43458 перегляди

Шевченківський суд Києва заарештував на 2 місяці Володимира Рубана - парламентера в рамках обміну полоненими між офіційним Києвом і бойовиками ОРДЛО, керівника організації "Офіцерський корпус". Його звинувачують в підготовці масових терактів в центрі української столиці, в результаті яких могли загинути тисячі мирних жителів, обстріляний урядовий квартал, а також у підготовці замахів на перших осіб держави.

З початку військового конфлікту про Рубана неодноразово говорили, як про близького до українського політика, спецпредставника України з питань гуманітарного характеру в Тристоронній контактній групі (ТКГ), лідера громадського руху "Український вибір - Право народу" Віктора Медведчука. За даними СБУ, спецслужби мають у своєму розпорядженні доказами активного співробітництва Рубана та руху Медведчука, а сам підозрюваний вважає, що справа проти нього сфальсифікована. Про деталі, відомі на сьогодні - в матеріалі УНН.

Володимир Рубан, голова громадської організації "Офіцерський корпус" був затриманий співробітниками СБУ в зоні АТО, 8 березня 2018 року, при спробі завести на контрольовану частину України з "ДНР" арсенал зброї.

За даними досудового розслідування, Рубана забезпечили у військовій частині Першого армійського корпусу, що розташовується на території окупованої частини Донецької області.

"У ящиках, в яких були складені гранати було виявлено пакувальний лист від 11.06.2016 року військової частини № 08819. За нашими даними, це військова частина Першого армійського корпусу "ДНР", - розповів глава СБУ Василь Грицак.

Також, Президент України Петро Порошенко доручив голові СБУ взяти справу Рубана під особистий контроль.

Шевченківський районний суд міста Києва заарештував Володимира Рубана на 2 місяці без права внесення застави.

Глава Служби безпеки Василь Грицак розповів, що Рубан і його співучасники планували масштабний терористичний акт в центрі Києва: планувалося захоплення Верховної Ради, адміністрації Президента, розстріл житлових кварталів, що спричинило б тисячі жертв і спровокувати численне повстання людей в результаті чого, армію із зони АТО повернули б на Київ.

При цьому сам Рубан вважає, що справа проти нього сфальсифікована.

"Я заперечую всі звинувачення і у мене є пояснення. Операція, яка проходила вчора, була спланована офіцером на ім'я "Кедр". Він мав бойове розпорядження і хотів його використовувати з метою переходу, переїзду на сторону "ДНР" і назад. Я виконував роль водія. Автомобіль, на якому я пересувався належить старшому офіцеру, який його придбав в Донецькій області та розпоряджався ним. Я його отримав тільки для переїзду кордону. У мене немає пропуску для переходу на непідконтрольну територію. Однак раніше я займався і продовжую обміном полонених. Всього у мене переходів через лінію фронту більше 140. У мене є досвід складних операцій і складних переходів", - сказав він в суді.

Крім того, в ЗМІ був оприлюднений текст підозри Рубану. У тексті документа зазначено, що одним з його співучасників був помічник народного депутата Надії Савченко - Олег Мезенцев.

Сама Савченко була присутня на судовому засіданні і просила суд дозволити їй взяти підозрюваного на поруки. При цьому, що стосується її помічника, він зазначила, що він, як раз знайшов нову роботу.

"Мезенцев їздив до мене в російські суди. Я подивилася той список підозрюваних (документи звинувачення - ред.). Я так розумію, що вони в ці списки записали взагалі всіх тих, хто знає Рубана ... Я повинна була звільнити його з понеділка, що в принципі і зроблю ... Спочатку я напишу заяву на звільнення, а скільки триватиме процес його звільнення... ", - зазначила Савченко.

Але, Грицак заявляє, що контакти Рубана не випадкові, а сама Савченко з приводу свого помічника в СБУ не зверталася.

"Він ще з 2013 року з ними (з рухом Віктора Медведчука "Український вибір - ред.) активно співпрацював. Те, що він активно дистанціюється від цієї історії ... ми підняли дуже багато цікавої інформації", - зазначив Грицак.

При цьому він не став коментувати, чи фігурує в справі безпосередньо сам Медведчук.

"Це - складне питання", - сказав Грицак.

В СБУ також повідомляють, що Рубан планував вчинити терористичний в змові з ватажками "ДНР" під керівництвом російських кураторів.

"Він (Рубан - ред.) просто механізм в чужих руках", - наголосив глава СБУ Василь Грицак.

"Під час досудового розслідування кримінального провадження, зокрема, під час проведення негласних слідчо-розшукових дій, отримані вагомі і достатні докази, які підтверджують, що Рубан, діючи за попередньою змовою з ватажками терористичних організацій, так званої, "ДНР", Захарченком О. (ватажок "ДНР" - ред.)., і Тимофєєвим ("заступник" ватажка "ДНР" - ред.), а також іншими особами спланували і здійснили конкретні дії, спрямовані на підготовку та вчинення серії терористичних актів в центральній частині міста Києва із застосуванням вищевказаної зброї і вибухових пристроїв", - зазначив глава СБУ.

За його словами, розробка тривала кілька місяців. Грицак наголосив, що до планування теракту безпосередньо причетні ватажки "ДНР" і "ЛНР", під керівництвом російських кураторів. Грицак додав, що переконаний в тому, що дії бойовиків не були самостійними. Крім того, СБУ продемонструвала відео затримання Рубана з арсеналом зброї, а також його переговори і переміщення з подільниками з непідконтрольної території.

"Це невелика частина того, що ми можемо сьогодні оприлюднити, щоб всі розуміли, що це не підстава і немає тут заготовки, що хтось комусь підкидав зброю, ви самі це прекрасно бачите. У нас є набагато більше інформації", - сказав Грицак.

"З метою вбивства Президента України, керівників силових структур України та інших державних діячів і працівників правоохоронних органів, вбивства великої кількості людей в Києві; знищення і пошкодження інфраструктури в "урядовому кварталі; створення "стану хаосу", дестабілізації внутрішньої обстановки в державі; створення міжнародного іміджу України як країни, де фактично відсутня державна влада; створення умов, при яких сили, задіяні в антитерористичній операції, будуть переміщені зі східних регіонів України до Києва, що дасть можливість Російської Федерації розпочати повномасштабний наступ і ввести на територію України під виглядом озброєних "миротворчих сил" підрозділи Збройних сил Російської Федерації і незаконні збройні формування терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР", продовжити військову окупацію України, тобто з метою порушити громадську безпеку, залякати населення, спровокувати військовий конфлікт і міжнародне ускладнення Рубан В. вирішив вчинити терористичний акт - застосувати зброю, влаштувати вибухи та інші дії, які створять небезпеку для життя і здоров'я людини, заподіють значних матеріальних збитків і приведуть до тяжких наслідків", - йдеться в тексті повідомлення про підозру.

"Ні для кого не секрет, що ви, Надія, і Рубан є спільниками Медведчука, який є кумом Путіна і безпосередньо намагається створити в Україні 5 колону. Той інцидент, який трапився вчора по затриманню пана Рубана - яскраве підтвердження того, що ви, як людина, яка підтримує, можете бути причетною до безпосередньо цих терактів", - сказав Семен Кабакан, координатор проекту "Стоп терор" в ефірі телеканалу ZIK, звертаючись до народного депутата Надії Савченко.

Кабакан припустив, що російські спецслужби могли скористатися передвиборними періодом в Україні і протестними настроями для дестабілізації в країні.

"Буде досить одного пострілу, щоб спровокувати людей на більш криваві дії ... якщо буде якийсь мітинг, це буде неважливо, куди буде спрямований цей постріл", - сказав Кабакан.

В арсеналі, з яким затримали Рубана, знаходилися автомати Калашникова, кулемети, міномети, гранати, міни, в тому числі і зброя російського виробництва. Кадри, зброї, вилученої під час спецоперації, були опубліковані спецслужбами.

"Всього було вилучено під час слідчих дій 5 автоматів Калашникова АК-74, 3 автомати Калашникова АКС-74У, 1 автомат Калашникова АК-47, два ручних кулемети Калашникова, два пістолети Макарова калібру 9 мм без маркування з магазинами виробництва Російської Федерації - пістолети, мається на увазі, 4 пристрої для безшумної стрільби виробництва Російської Федерації. Крім цього, 46 одиниць 120 мм мін з вкрученими підривниками, вибивними патронами і додатковими пороховими зарядами, 6 протитанкових мін осколкової дії МОН-50, наголошую, - російського виробництва, 6 мін калібру 82 мм з вкрученими реактивними двигунами до протитанкового міномету РПГ-7В і підривниками М-6, 12 порохових вибивних зарядів до пострілу ручного протитанкового гранатомета РПГ-7, 2 протитанкових гранатомети РПГ-22, 6 пострілів до протитанкового гранатомету РПГ-7, 20 гранат Ф-1, 20 паліїв до них, 20 гранат РГД-5 і 20 запалів до них, 20 гранат РГД-5 і 20 запалів до них, 28 гранат до підствольного гранатомету ВО-25. Крім цього вилучено предмет схожий на саморобну мінометну міну діаметром 57 мм, масою 2,6 кг з вибивним патронами виробництва Російської Федерації, міномет з внутрішнім діаметром стовбура 62 мм, крім цього 320 патронів калібру 12,7 мм, 1280 патронів калібру 9 мм, 700 патронів калібру 7,62, 4320 патронів калібру 5,45 мм, 17 магазинів, споряджених 570 патронами калібру 5,45, 2 магазини споряджених 60 патронами калібру 7,62", - розповів Грицак, з якою зброєю був затриманий Рубан.

За його словами, Рубан і раніше, в 2017 році, організував поставки зброї з окупованої території, з "ДНР" на підконтрольну частину України. Глава СБУ зазначив, що спецслужба фіксувала і раніше ввезення озброєння Рубаном в Україну.

"Що вражає? У чому цинізм ситуації: ми в подальшому надамо свідчення, документальні свідчення, що планувалося вчинення масових терактів. Я наголошую, - масових. З мінометів мали розстріляти центральну частину міста Києва, а питання "там же мирні люди? Там же будинки мирних людей?" - це нікого, насправді, не хвилювало. Мало було бути, як можна більше трупів, як можна більше крові. Йшлося про тисячі загиблих. Як говорили їхні куратори з "ДНР" і з Москви: "повинно бути багато крові, багато трупів і повинен бути хаос". Після чого, люди повинні були вийти на вулицю, а військові повернутися із зони АТО на Київ, щоб показати, що в Україні є громадянська війна. На жаль, більше деталей повідомити я не можу", - сказав Грицак.

Новини по темi
Арешт переговірника Рубана: всі деталі справи

Арешт переговірника Рубана: всі деталі справи

10 березня 2018, 08:33  •  43458 перегляди
Путін заявив, що думає про наступника із 2000-го року

Путін заявив, що думає про наступника із 2000-го року

10 березня 2018, 08:18  •  30463 перегляди
Громадянин Молдови намагався вивезти до Росії колекцію старовинних монет

Громадянин Молдови намагався вивезти до Росії колекцію старовинних монет

10 березня 2018, 08:06  •  10182 перегляди
Жінка на Донеччині вбила подругу сокирою

Жінка на Донеччині вбила подругу сокирою

10 березня 2018, 07:49  •  11641 перегляди
Прикордонники вирішать, чи пускати Собчак у Крим при спробі перетину нею кордону

Прикордонники вирішать, чи пускати Собчак у Крим при спробі перетину нею кордону

10 березня 2018, 07:37  •  25084 перегляди
Била та ображала школярів: на Одещині щодо репетитора відкрили провадження

Била та ображала школярів: на Одещині щодо репетитора відкрили провадження

10 березня 2018, 07:22  •  10204 перегляди
Порошенко - українським паралімпійцям: чудовий старт

Порошенко - українським паралімпійцям: чудовий старт

10 березня 2018, 07:03  •  12016 перегляди
Геращенко про статус країни-аспіранта: наближаємося до повноцінного членства в НАТО

Геращенко про статус країни-аспіранта: наближаємося до повноцінного членства в НАТО

10 березня 2018, 06:53  •  20655 перегляди
Україна отримала від НАТО статус країни-аспіранта

Україна отримала від НАТО статус країни-аспіранта

10 березня 2018, 06:43  •  24333 перегляди
Тука про затримання Рубана: це тільки початок

Тука про затримання Рубана: це тільки початок

10 березня 2018, 06:30  •  19920 перегляди

Арешт переговірника Рубана: всі деталі справи

.

Політика • 10 березня 2018, 08:33  •  43458 перегляди
Арешт переговірника Рубана: всі деталі справи

Путін заявив, що думає про наступника із 2000-го року

Президент Росії Володимир Путін заявив, що з 2000-го року думає про те, кого залишити своїм наступником. Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу NBC, текст якого опублікований на сайті Кремля, передає УНН.

Політика • 10 березня 2018, 08:18  •  30463 перегляди
Путін заявив, що думає про наступника із 2000-го року

Громадянин Молдови намагався вивезти до Росії колекцію старовинних монет

На Сумщині затримано громадянина Молдови, який намагався вивезти до Росії колекцію старовинних монет. Про це повідомляє відділ взаємодії зі ЗМІ Державної прикордонної служби України, передає УНН.

Суспільство • 10 березня 2018, 08:06  •  10182 перегляди
Громадянин Молдови намагався вивезти до Росії колекцію старовинних монет

Жінка на Донеччині вбила подругу сокирою

На Донеччині під час побутової сварки мешканка Лиману побила 61-річну подругу. Аби відвести від себе підозри, жінка винесла непритомну, ще живу, потерпілу на вулицю та кинула її під паркан. Про це повідомляють у відділі комунікації ГУНП в Донецькій області, передає УНН.

Кримінал та НП • 10 березня 2018, 07:49  •  11641 перегляди
Жінка на Донеччині вбила подругу сокирою

Прикордонники вирішать, чи пускати Собчак у Крим при спробі перетину нею кордону

Українські прикордонники вирішать, чи надавати кандидату у президенти Російської Федерації Ксенії Собчак дозвіл на в'їзд на територію окупованої АР Крим при спробі перетину нею російсько-українського кордону. Про це УНН повідомив помічник голови Державної прикордонної служби Олег Слободян.

Політика • 10 березня 2018, 07:37  •  25084 перегляди
Прикордонники вирішать, чи пускати Собчак у Крим при спробі перетину нею кордону

Била та ображала школярів: на Одещині щодо репетитора відкрили провадження

На Одещині поліцейські розпочали кримінальне провадження за фактом побиття дітей. Про це кореспонденту УНН повідомили у прес- службі ГУНП в Одеській області.

Суспільство • 10 березня 2018, 07:22  •  10204 перегляди
Била та ображала школярів: на Одещині щодо репетитора відкрили провадження

Порошенко - українським паралімпійцям: чудовий старт

Президент України Петро Порошенко привітав українських паралімпійців з чудовим стартом в Пхьончхані, передає УНН.

Спорт • 10 березня 2018, 07:03  •  12016 перегляди
Порошенко - українським паралімпійцям: чудовий старт

Геращенко про статус країни-аспіранта: наближаємося до повноцінного членства в НАТО

НАТО визнало статус країни - аспіранта для України! Крок за кроком наближаємося до повноцінного членства в Альянсі. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, передає УНН.

Політика • 10 березня 2018, 06:53  •  20655 перегляди
Геращенко про статус країни-аспіранта: наближаємося до повноцінного членства в НАТО

Україна отримала від НАТО статус країни-аспіранта

У Північноатлантичному альянсі визнали прагнення України до членства в організації і надали статус “країни-аспіранта”, передає УНН із посиланням на офіційний сайт НАТО.

Політика • 10 березня 2018, 06:43  •  24333 перегляди
Україна отримала від НАТО статус країни-аспіранта

Тука про затримання Рубана: це тільки початок

Керівник Центру звільнення полонених “Офіцерський корпус” Володимир Рубан є маріонеткою, його затримання – це тільки початок. Про таке заявив в ефірі "5 каналу" у програмі заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО України Георгій Тука, передає УНН.

Політика • 10 березня 2018, 06:30  •  19920 перегляди
Тука про затримання Рубана: це тільки початок