golubovska-poyasnila-chomu-ne-pidtrimuye-masovu-vaktsinatsiyu-perekhvorilikh-na-covid-19

Голубовська пояснила, чому не підтримує масову вакцинацію перехворілих на COVID-19

 • 79405 переглядiв

КИЇВ. 9 серпня. УНН. Провідний інфекціоніст України Ольга Голубовська заявила, що як і раніше є противником масової вакцинації перехворілих на COVID-19, щонайменше у перші 6 місяців, і пояснила чому. Про це заслужений лікар України написала на своїй сторінці в Facebook, передає УНН.

Ольга Голубовська вказала, що в останньому номері журналу Nature президент Європейської Федерації імунологічних товариств (EFIS) професор Андреас Радбрух спільно з колегами опублікували статтю про імунну відповідь на SARS-CoV-2 (див. рис.).

Цитата:

"Я абсолютно повністю згодна з професором і як і раніше є противником масової вакцинації перехворілих, щонайменше у перші 6 місяців", - зазначила інфекціоніст.

"У гострій фазі хвороби рівні антитіл швидко досягають піку; цей пік генерується нетриваложивучими плазматичними клітинами. Далі вступають у дію довгоживучі клітини пам'яті, що виробляють антитіла. Саме ці клітини забезпечують довгострокову продукцію антитіл на рівні 10-20% від гострої фази, які забезпечують стабільний захист. Ці клітини зберігаються протягом багатьох років, а то й на все життя", - додала вона.

"Часті ревакцинації - це стара омана, заснована на тому, що концентрації антитіл під час гострої імунної реакції можна порівнювати з майбутніми, щоб розрахувати уявний "період напіввиведення" опосередкованого антитілами імунітету", - цитує Радбруха лікар.

Додамо

Президент EFIS професор Андреас Радбрух, грунтуючись на останньому дослідженні, заявив, що невиправдано часта вакцинація від коронавірусу також може призвести до побічних ефектів.

Нагадаємо

Раніше Всесвітня організація охорони здоров'я закликала країни утриматися від введення громадянам третьої дози вакцини проти коронавірусу до кінця вересня цього року.

Головний інфекціоніст України Ольга Голубовська підтримала заклик ВООЗ, зазначивши, що про це не розкажуть на "зомботренінгах".

Українські Національні Новини

Суспільство