iran-nareshti-peredav-ukrayini-zvit-pro-katastrofu-litaka-mau-kiyiv-gotuye-propozitsiyi

Іран нарешті передав Україні звіт про катастрофу літака МАУ: Київ готує пропозиції

 • 30084 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. Напередодні Нового року Іран передав Україні проект технічного звіту щодо причин катастрофи пасажирського літака МАУ під Тегераном. Інформацію про це УНН підтвердив заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін.

“(Звіт – ред.) передали ввечері 31 грудня”, - зазначив Єнін, додавши, що українська сторона наразі “уважно вивчає та готує зауваження і пропозиції” до нього.

Зі слів дипломата, сам звіт коментувати наразі зарано.

Зауважимо, що зі слів очільника МЗС Дмитра Кулеби, які оприлюднило відомство, Україна має 2 місяці на коментарі та зауваження до документа.

Нагадаємо, 30 грудня Іран заявив, що завершив розслідування катастрофи літака "Міжнародних авіаліній України", збитого над Тегераном у січні 2020 року.

Раніше Іран заявив, що передав Києву остаточний технічний звіт за результатами розслідування причин катастрофи літака "Міжнародних авіаліній України", який був збитий в аеропорту Тегерана 8 січня 2020 року.

Тоді у МЗС України стверджували, що Іран не передавав жодних звітів про катастрофу літака МАУ.

Нагадаємо, рейс PS752 "Тегеран-Київ" (літак Boeing 737-800) "Міжнародних авіаліній України" зазнав аварії невдовзі після вильоту з аеропорту Тегерана зранку 8 січня 2020 року. У результаті авіакатастрофи загинули 176 пасажирів і членів екіпажу, серед яких 11 українців і 63 громадян Канади.

Іранські війська 11 січня минулого року заявили, що український Boeing був збитий випадково, виною став людський фактор: літак пролітав поруч з військовим об'єктом Ірану і був прийнятий за "ворожу ціль", а саме - за крилату ракету. При цьому, в Ірані відзначили, що очікували атаки з боку США, у зв'язку з чим системи ППО країни були приведені у повну бойову готовність.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує від Ірану повного визнання провини, офіційних вибачень, покарання винних і виплати компенсацій.

Українські Національні Новини

Політика