makhinatsiyi-nszu-yak-ukrayinskikh-infektsionistiv-peretvorili-v-sezonnikh-pratsivnikiv

Махінації НСЗУ: як українських інфекціоністів перетворили на "сезонних працівників"

 • 87289 переглядiв

КИЇВ. 28 липня. УНН. Інфекційним лікарням продовжують затримувати "ковідні виплати", призначені для лікування хворих коронавірусом, і оплату медичним працівникам. Як розповіли журналісту УНН інфекціоністи з різних областей України, лікарні не отримали "ковідні пакети" за травень та за червень. На тлі наступної хвилі коронавірусу відділення ризикують залишитися без медичного персоналу.

Що кажуть медики?

"НСЗУ за травень-червень нам гроші не заплатила. Заборгованостей по зарплаті у нас немає. Гроші повинні заплатити, обіцяють на цьому тижні", - розповіла головний лікар Херсонської інфекційної лікарні Олена Тимченко.

На даний момент в лікарні перебувають 65 хворих на коронавірус, з них 9 осіб в реанімації, 60 перебувають під апаратом штучної вентиляції легенів.

Тим часом, інфекціоніст з Чернівців Ольга Кобевко зазначає, що заборгованості за "ковідними пакетами" виплатили тільки за травень, при цьому, виплатили набагато менше, ніж передбачалося, перетворивши лікарів на "сезонних працівників".

"Нам в червні виплатили тільки за травень, за червень ми ще не отримали ковідні кошти. Виплатили нам дійсно менше. ... Дуже дивно, що медиків у даний час можна назвати "сезонними працівниками", тому що виходить, що тільки при наявності хвилі хвороби можна поважати лікарів і надати їм виплати, і ці виплати не є високими", - зазначає лікар.

За словами Кобевко, оклад лікаря вищої категорії на сьогодні становить 60 61 грн. У минулому сезоні, зарплата лікарів сягала 5 тисяч гривень.

Знижені виплати зарплат викликають проблеми з медичним персоналом. Відзначається, що медики відмовляються працювати на низьку ставку в "червоних зонах".

"У лікарнях є проблема з розширенням кисню, також є проблема з персоналом. Тому що багато хто не хоче працювати в червоній зоні, як було під час осінньої хвилі. 9 травня було таке, що на 103 пацієнта був один черговий лікар. З цих 103 пацієнтів - 40% важких", - додала інфекціоніст.

Схожа ситуація спостерігається у Миколаївській інфекційної лікарні, яку раніше хотіли довести до банкрутства, позбавивши "ковідних пакетів". Як розповіла в коментарі УНН головний лікар Світлана Федорова, НСЗУ знижує виплати, при вже підписаному договорі.

"За червень дали нам пакет, в середині липня ми його тільки уклали. Ось зараз 28 липня. НСЗУ ніяк не може їх виплатити. На липень пакета теж немає. Спершу з нами уклали договір. Ми його підписали, прорахували, скільки було проліковано - 4 млн 100 гривень. Проходить 2 тижні, НСЗУ каже: "Ми перерахували, якийсь коефіцієнт новий ввели, буде 3 млн 400". Вибачте, мені на зарплату треба 5 млн, але добре - 3 млн 400 грн. Підписуємо обопільно. Вчора нам ввечері дзвонить НСЗУ, і надсилає новий рахунок на оплату 2 млн 127 тисяч", - розповіла лікар.

Як зазначається, на даний момент виникає проблема з виплатою заробітних плат медичним працівникам. За словами Федорової, бухгалтерії доводиться йти на крайні заходи, аж до вираховування кількості годин лікарів, проведених біля хворого.

Зараз у лікарні перебуває 120 койко-місць, з розворотом до 150. У лікарні відзначають початок зростання захворювань коронавірусом. Так, у відділенні лежить 37 пацієнтів, хворих коронавірусом, ще 18 - з підозрами. За словами Федорової, за три дні до відділення поступили 7 хворих.

Що було раніше

Після відставки міністра охорони здоров'я Максима Степанова, в Україні почали закривати інфекційні боксовані лікарні, в яких лікують пацієнтів з коронавірусом.

Так, 31 травня, в Миколаєві позбавили фінансування єдину в області відновлену за європейськими стандартами лікарню, яка спеціалізується на інфекційних захворюваннях.

Головний лікар Світлана Федорова в інтерв'ю УНН розповіла, що НСЗУ принципово відмовлялася вносити лікарню в список медичних установ, яким надають "ковідні" пакети.

Представник НСЗУ Дмитро Самофалов заявляв, що облаштування лікарні нібито не відповідає вимогам, за якими надаються такі виплати. При цьому, озвучені правила ніде не прописані, але озвучені за "вимогам Офісу Президента".

Українські Національні Новини

Політика