moderna-modernizuye-vaktsinu-dlya-borotbi-z-mutovanim-shtamom-covid

Moderna "модернізує" вакцину для боротьби з мутованим штамом COVID

 • 12686 переглядiв

КИЇВ. 25 січня. УНН. Американська біотехнологічна компанія Moderna запускає випробування нової вакцини проти COVID-19, на тлі того, як компанія попередила, що її нинішня вакцина менш ефективна в боротьбі зі штамом, що з'явився в Південній Африці. Про це пише Financial Times, передає УНН.

Деталі

Лабораторні дослідження показують, що вакцина Moderna від COVID-19 ефективна проти варіанту під назвою 501.V2, який з'явився в Південній Африці, і B.1.1.7, який був вперше виявлений у Великій Британії, повідомила компанія.

Але вона попередила, що реакція нейтралізуючих антитіл на 501.V2 була в шість разів нижче, ніж на вихідний варіант, що викликає побоювання, що імунітет до нього може значно ослабнути, особливо у літніх людей.

Виконавчий директор Moderna Стефан Бансель сказав, що компанія готується до "найгіршого сценарію", хоча у нього "нуль побоювань" з приводу ефективності вакцини в найближчі місяці.

При цьому видання зазначає, що очікується, що вакцина захистить реципієнтів від обох варіантів.

Бансель сказав, що "доброю новиною" стало те, що вакцина як і раніше виробляла більше антитіл, ніж у людей, які видужали від COVID-19.

Moderna - перший виробник вакцин, який оголосив про випробування бустера проти нового варіанту коронавірусу, після того, як його перший варіант вакцини був дозволений в усьому світі, у тому числі в США, ЄС і Великій Британії.

Швидке поширення нових варіантів коронавірусу викликає побоювання з приводу того, чи зможуть вакцини протистояти їм, в той час, як почалася масова вакцинація в світі.

На початку минулого тижня ВООЗ оголосила, що британський штам коронавірусу виявлено вже у 60 країнах світу. Водночас південноафриканський варіант - 23 країнах.

14 грудня 2020 року влада Великої Британії повідомила ВООЗ про виявлення методом геномного секвенування нового варіанту вірусу SARS-CoV-2. Результати аналізу вказують на здатність нового варіанту легше передаватися від людини до людини.

Виявлений британський варіант коронавірусу не лише швидше передається, але і, можливо, більш смертоносний, заявив на брифінгу в минулу п'ятницю прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Він уточнив, що розроблені вакцини ефективні проти обох варіантів коронавірусу.

18 грудня 2020 року національні органи охорони здоров'я Південної Африки оголосили про виявлення нового варіанту SARS-CoV-2, що швидко поширюється в трьох провінціях Південної Африки. 

Ситуація в Україні

Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Такі заяви лунають на тлі оприлюднених результатів досліджень щодо ефективності цієї вакцини у 50,38% у Бразилії, яка також домовилася про цю вакцину і вже почала масово щеплювати людей 18 січня. Вакцину також вже почали застосовувати у Туреччині та Індонезії - з 13-14 січня.

Водночас Україна долучилася до глобальної ініціативи COVAX, у межах якої очікує перші поставки вакцини від COVID-19 у березні 2021 року. Україна може отримати 16 мільйонів доз вакцини від COVID-19 за ініціативою COVAX. Очікується, що безплатно.

Старт вакцинації в Україні очікується у середині лютого.

В Україні на ранок 25 січня зафіксовано вже 1 194 328 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, при цьому одужало – 953 297 осіб, летальних випадків – 21 924. Хворіють наразі 219 107 осіб, за добу кількість активних хворих знизилася на 3 330 осіб.

Наприкінці грудня у ЦГЗ МОЗ заявляли, що на території України циркулюють п'ять різновидів коронавірусу з глобальної генетичної лінії B, походженням з Китаю. Штами з Великої Британії та ПАР не вказувалися.

Українські Національні Новини

Здоров'я