nato-pro-propozitsiyi-rosiyi-bud-yakiy-dialog-maye-vidbuvatisya-u-konsultatsiyi-z-ukrayinoyu

НАТО про "пропозиції" Росії: будь-який діалог має відбуватися у консультації з Україною

 • 25959 переглядiв

КИЇВ. 17 грудня. УНН. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні "пропозиції" Росії, і такий діалог повинен проходити в консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна. Про це він сказав на спільній пресконференції в Брюсселі з прем'єр-міністром Болгарії, передає кореспондент УНН.

Цитата:

"Ми отримали останні пропозиції Росії. Ми ясно розуміємо, що будь-який діалог з Росією повинен враховувати занепокоєння НАТО у зв'язку з діями Росії, ґрунтуватися на ключових принципах і документах європейської безпеки і проходити в консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна", - заявив Генеральний секретар.

Деталі

Говорячи про нарощування російської військової міці в Україні і навколо неї, він заявив, що союзники по НАТО закликають Росію до негайної деескалації, використовувати дипломатичні канали і дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань щодо прозорості військової діяльності.

Він повторив, що НАТО вживе "всіх необхідних заходів для забезпечення безпеки і захисту всіх союзників по НАТО".

"Країни НАТО також ясно дали зрозуміти, що, якщо Росія прийме конкретні кроки щодо зниження напруженості, ми готові працювати над посиленням заходів зміцнення довіри", — додав Столтенберг.

Додамо

Білий дім раніше сьогодні заявив, що не буде вести переговори про європейську безпеку без європейських союзників.

Контекст

МЗС РФ в п'ятницю опублікував проекти договору між Росією і США про гарантії безпеки, а також Угоди про заходи забезпечення безпеки РФ і держав-членів НАТО. Москва зокрема запропонувала юридично закріпити відмову від прийому до НАТО "держав, що раніше входили до Союзу Радянських Соціалістичних Республік". Понад те, Вашингтону запропоновано підписатися під тезою про те, що йому відтепер заборонено розвивати з цими країнами "двостороннє військове співробітництво". Йдеться передусім про Україну і Грузію.

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

На тлі цього президенти Росії і США Володимир Путін і Джо Байден 7 грудня провели двосторонні переговори через відеозв'язок, які тривали дві години.

Як заявив радник США з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу за підсумками переговорів Путіна і Байдена, Джо Байден не пішов на поступки Володимиру Путіну щодо гарантій не дозволити Україні вступити в НАТО.

Українські Національні Новини

Політика