nichogo-pro-nikh-bez-nikh-temi-nato-ta-yevropi-ne-porushuvatimutsya-na-rosiysko-amerikanskiy-zustrichi-v-zhenevi

Нічого про них без них: теми НАТО та Європи не порушуватимуться на російсько-американській зустрічі в Женеві

 • 17980 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. На зустрічі представників США і Росії в Женеві буде обговорюватися вузьке коло двосторонніх питань, теми безпеки в Європі і НАТО піднімати не планують. Про це на брифінгу у вівторок заявив представник американського Держдепартаменту США Нед Прайс, повідомляє УНН.

Цитата

"Діалог про стратегічну стабільність - це формат, який вже кілька разів проходив з Російською Федерацією при цій адміністрації. Це двосторонній формат. І всеосяжний принцип залишається для нас важливим: нічого про них без них. Тому, коли мова йде про нашу взаємодію з Росією в контексті діалогу про стратегічну стабільність, ми не будемо обговорювати питання, що відносяться до НАТО, питання, що відносяться виключно до Європи. Ми будемо говорити про відносно вузьке коло двосторонніх питань", - заявив Прайс.

Деталі

Представник Держдепу нагадав про те, що діалог про стратегічну стабільність, який відбудеться в Женеві в наступний понеділок - це лише один з декількох запланованих заходів. За ним підуть зустрічі між НАТО і Росією і в рамках ОБСЄ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держдеп США призначив главу американської делегації на переговорах з Росією в Женеві

Прайс згадав про російські вимоги про "гарантії безпеки", зазначивши, що перелік включає цілий ряд пропозицій.

"Деякі з них пов'язані з двосторонніми відносинами, інші - більш багатосторонні, або відносяться до НАТО, або до Європи, і тому, звичайно, ми не будемо говорити про них без них в діалозі Про стратегічну стабільність або де-небудь ще", - запевнив він.

Контекст

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеки нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

На цьому тлі президент РФ Володимир Путін висловив вимогу про гарантії від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там Системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

Так, 17 грудня Росія надіслала США і НАТО пропозиції з безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Москва презентувала свій графік переговорів з США, НАТО і ОБСЄ з приводу "гарантій безпеки" - в рамках російсько-американського діалогу на високому рівні в Женеві 10 січня, потім на засіданні Ради Росія-НАТО 12 січня в Брюсселі, а 13 січня у Відні на засіданні Постійної ради ОБСЄ.

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вважає абсурдними умови, за яких так звані "гарантії безпеки", яких вимагає Росія, обговорювалися б без Європи.

Україна раніше також заявила про бажання брати участь в консультаціях.

Українські Національні Новини

Новини Світу