nyt-rosiya-perekidaye-gelikopteri-do-ukrayinskogo-kordonu

NYT: Росія перекидає гелікоптери до українського кордону

 • 89352 переглядiв

КИЇВ. 11 січня. УНН. Чисельність російських військ на кордоні з Україною в останні тижні залишалася стабільною, проте президент РФ Володимир Путін почав робити кроки з перекидання на місця військових гелікоптерів. Про це з посиланням на власні джерела повідомляє The New York Times, пише УНН.

Деталі

За словами джерел видання, хоча пересування російських сил сповільнилося, поблизу українських кордонів все ще перебуває 100 тис. військовослужбовців, і тепер росіяни розмістили там додаткову ударну авіацію.

"Бойові і транспортні вертольоти, поряд з штурмовиками, стануть важливою перевагою Росії, якщо пан Путін вирішить вторгнутися в Україну", - зазначає автор статті.

За словами американських чиновників, вікно російського президента для вторгнення обмежене і продиктоване температурою, здатною заморозити землю настільки, щоб дозволити легко пересувати важкі транспортні засоби та обладнання, до того, як весняна відлига, яка може початися в березні, не створить трясовину з бруду.

Однак відносно м'яка зима сповільнила замерзання землі, і термін, встановлений Путіним для введення військ, зрушився ближче до весни, повідомили NYT чиновники. Сильні зимові морози, які зазвичай приходять в Україну до січня, у багатьох районах країни не спостерігалися. За словами високопоставлених представників адміністрації Байдена, поки земля залишається в'язкою, Путін може бути змушений відкласти наземний наступ найраніше до лютого.

За словами одного з джерел, щоб краще зрозуміти можливі умови цього року, адміністрація Байдена залучила метеорологів для більш ретельного вивчення ймовірної погоди в Україні в найближчі тижні.

Додамо

Раніше в НАТО заявили, що нарощування російської військової міці поблизу України поступово триває.

Контекст

Українська влада і західні партнери останні кілька місяців звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данилов наприкінці минулого року повідомляв, що 122 тис. російських військових перебуває на відстані 200 км і 143,5 тис. військових за 400 км від російсько-українського кордону.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

Українські Національні Новини

Новини Світу