podarovana-lavrovu-ukrayinska-ikona-zberigalasya-u-banku-i-koshtuye-12-5-mln-yevro-zmi

Подарована Лаврову українська ікона зберігалася у банку і коштує 12,5 млн євро - ЗМІ

 • 15958 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. Старовинна ікона з окупованого Луганська, подарована головою президії Боснії і Герцеговини Мілорадом Додіком главі МЗС РФ Сергію Лаврову, оцінюється у 12,5 млн євро і зберігалася у банку Bank of Srpska, який збанкрутував. Про це повідомляє УНН із посиланням на телеканал BN TV.

"Спірна 300-річна позолочена ікона з Луганська, подарована головою президії БіГ Мілорадом Додіком міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову, вартістю неймовірних 12,5 млн євро, була депонована в банк Bank of Srpska, який поглинув колишній банк UKIO", - йдеться у інформації, отриманій телеканалом із джерел, наближених до адміністрації Додіка.

Відповідно з даними джерела, Додіку розповіли, що у них є подарунок для Лаврова - позолочена ікона, яка зберігалася на депозиті Banka Srpska, залишена власником UKIO Bank, власниками якого були литовці, і що цим він "ощасливить міністра закордонних справ Росії" і зміцнить його дружні зв'язки з Росією.

Повідомляється, що Додік пояснив, що цим подарунком він поверне Росії тільки те, що належить їм, і тим самим ще більше зміцнить свої зв'язки з цією країною.

"Сама передача подарунків у східній частині Сараєво, як стверджує джерело, виходила за межі всіх протоколів", - наголошується у повідомленні.

Нагадаємо, глава Президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік обіцяє повернути ікону з Луганська, яку він передав главі російського міністерства закордонних справ Сергію Лаврову, тим, хто йому її передав. У глави президії Боснії пояснили, що ікона, яку подарували Лаврову - нібито була "сімейною реліквією".

Після цього глава МЗС України Кулеба різко відреагував на неповернення Україні викраденої ікони із Луганська.

Раніше офіс сербського члена президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка повідомив посольству України у Боснії і Герцеговині про те, яким чином вона опинилася на території іншої держави і як потрапила до політика.

У свою чергу Україна звернулася до Боснії і Герцеговини з проханням невідкладно передати їй ікону для проведення детальних експертиз.

Як повідомляв УНН, у грудні посольство України в Боснії і Герцеговині направило ноту до Міністерства закордонних справ БіГ з проханням надати докладну інформацію про те, чому 300-річну українську ікону подарували міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову.

Ікону Лаврову 14 грудня подарував головуючий президії Боснії і Герцеговини (БіГ), сербський представник Мілорад Додік, коли той відвідував БіГ.

18 грудня прокуратура Боснії і Герцеговини відкрила справу через те, як українська золота ікона прибула в країну.

Українські Національні Новини

Політика