pro-baydeniv-burisma-ta-zvilnennya-shokin-dav-skandalne-intervyu-dzhuliani

Про Байденів, Burisma та звільнення: Шокін дав скандальне інтерв'ю Джуліані

 • 25086 переглядiв

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Колишній генеральний прокурор України Віктор Шокін дав інтерв'ю адвокату президента США Дональда Трампа Рудольфу Джуліані. Нарізки з інтерв'ю були опубліковані на YouTube-каналі Джуліані 31 січня, передає УНН.

Так, за словами самого Джуліані, в опублікованому матеріалі міститься лише частина його бесіди з Шокіним, яка була записана в Києві кілька місяців тому. Йдеться в тих частинах розмови, які були викладені на YouTube, в основному про колишнього члена ради директорів компанії Burisma Хантера Байдена, сина колишнього віце-президента США, кандидата в президенти і конкурента Трампа Джо Байдена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джуліані передав у Сенат і Мінфін США листи із закликом накласти санкції на українських посадовців - ЗМІ

Так, на питання про те, чи викликав довіру Хантер Байден необхідною кваліфікацією, коли був призначений до ради директорів Burisma, Шокін відповів: "Ні".

"У нього не було взагалі ніякої кваліфікації. Ви ж знаєте, що, якщо подивитися його автобіографію, і що він робив, то він просто наркоман, алкоголік і всяке інше", - сказав колишній генпрокурор.

Шокін також заявив, що п'ятий президент України Петро Порошенко нібито повідомив йому про тиск з боку Байдена-старшого. Він підтвердив Джуліані, що Байден пов'язував надання 1 млрд доларів США Україні зі звільненням Шокіна. "Мені не залишалося ніякого вибору, окрім як звільнитися, тому що моя країна... я як людина нормальна розумію, що гроші потрібні", - сказав він.

Ексгенпрокурор заявив також, що рішення про його звільнення було ухвалене після арешту майна компанії Burisma. "2 лютого 2016 року за нашими документами суд наклав арешт на майно Burisma. Минуло 3-4 дня, може менше. Дзвонить (Порошенко - ред.) ... "що ти знову робиш?" - розказав він.

Джуліані повідомив також, що в наступному відео збирається опублікувати частину розмови з Шокіним, де мова зайде про нібито спробу убивства останнього шляхом отруєння.

Як повідомляв УНН, напередодні Шокін розказав журналістам, що його отруїли ртуттю.

Нагадаємо, син колишнього віце-президента Байдена Хантер в 2014-2019 роках входив до ради директорів української газодобувної компанії Burisma, яка пов'язана з ексміністром екології Миколою Злочевським.

Байдена-старшого команда чинного президента США звинувачує у просуванні інтересів сина. Водночас, заявляється, що Хантер Байден не є фігурантом розслідувань, які так чи інакше стосуються компанії Burisma і Злочевського.

Також нагадаємо, Генеральний прокурор розповів, що Злочевський фігурує у 13 кримінальних провадженнях. Вони мали бути передані на розслідування до НАБУ, СБУ і ДБР. Також раніше в Генпрокуратурі повідомили про долю трьох кримінальних проваджень, які розслідувалися щодо Злочевського.

Водночас нардеп Олександр Дубінський заявив, що Burisma була одним з елементів, що пов'язують багаторічні схеми з виведення коштів з українського бюджету на рахунки американських інвестиційних фондів.

Українські Національні Новини

Політика