rosiya-zupinila-tranzit-gazu-cherez-polschu

Росія зупинила транзит газу через Польщу

 • 26618 переглядiв

КИЇВ. 26 травня. УНН. Транзит російського природного газу по трубопроводу "Ямал-Європа", що проходить через Польщу, у вівторок повністю вичерпався, через кілька днів після закінчення терміну дії угоди про транзит газу між Москвою і Варшавою. Про це повідомляє російське агентство ТАСС, передає УНН.

Агентство, посилаючись на дані операторів європейських газопроводів, повідомляє, що поставки газу в пункті Малнів на польсько-німецькому кордоні з вихідних почали поступово знижуватися і о 8-9 годині ранку вівторка досягли нуля. До цього о 6-7 годині ранку обсяг поставок становив 272,190 кВт⋅год (близько 25,8 тис. кубометрів), це менше 1% від обсягу номінації.

За підсумками понеділка по трубі було поставлено 11,231 млн кВт⋅год (трохи більше 1 млн кубометрів), що у 85 разів нижче номінації. В середньому з початку місяця прокачування становило від 440-750 млн кВт⋅год.

Відзначимо, що термін дії довгострокової російсько-польської угоди про транзит газу з Росії на Захід по польській ділянці газопроводу "Ямал - Європа" закінчився 17 травня.

За даними агентства, поставки здійснюються на основі аукціонів, проведених оператором газотранспортної мережі Польщі - компанією Gaz-System.

Згідно з інформацією, розміщеною на аукціонній платформі компанії, у понеділок увечері на аукціоні з постачанням протягом дня потужності польської ділянки труби не були зарезервовані. При цьому вранці у вівторок на аукціоні було заброньовано 3,7% потужності труби. При цьому обсяг поставок газу з Росії до Німеччини по "Північному потоку", судячи з даних оператора газопроводу, збільшений не був.

Нагадаємо, раніше державна польська компанія нафти і газу (PGNiG) заявила, що російська державна енергетична компанія "Газпром" продовжує виставляти Польщі завищену ціну на газ, що поставляється, не дивлячись на рішення Стокгольмського суду.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Росія зупинила транзит газу через Польщу

     • 26618 переглядiв

    ЄС розпочав проєкт з Антимонопольним комітетом України

     • 11077 переглядiв