velika-britaniya-zaklikaye-zupiniti-boyovi-diyi-po-vsomu-svitu-zaradi-vaktsinatsiyi-vid-covid-19

Велика Британія закликає зупинити бойові дії по всьому світу заради вакцинації від COVID-19

 • 13299 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб закликає ООН до ухвалення резолюції про припинення вогню, щоб люди, які живуть в зонах бойових дій, могли отримати вакцини від COVID-19, передає УНН з посиланням на Sky News.

Деталі

Головуючи в середу на засіданні Ради Безпеки ООН, Рааб збирається закликати світових лідерів узгодити резолюцію про припинення вогню, повідомляє канал.

Відзначається, що на думку міністра закордонних справ країни, існує “моральний обов’язок діяти”, щоб не допустити відсутності доступу до вакцин для понад 160 мільйонів осіб через конфлікти. Йдеться в тому числі про ситуацію в Ємені, Сомалі та Ефіопії.

Рааб, за повідомленнями, збирається попередити представників інших країн, що поширення COVID-19 у регіонах, де немає програми вакцинації, може призвести до появи нових варіантів коронавірусу і ризику виникнення нових хвиль захворювання по всьому світу.

План тимчасового припинення вогню дозволить благодійним організаціям і медичним працівникам безпечно зробити щеплення людям, що живуть у зонах активних конфліктів, а також біженцям.

Міністр закордонних справ Великої Британії також закликатиме країни підтримувати рівний доступ до вакцин, щоб найбільш уразливим групам населення був наданий захист від вірусу.

Доповнення

Як стало відомо напередодні, понад 10 найбільших міжнародних авіаперевізників допоможуть Дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ) доставляти вакцини від коронавірусу, а також ліки та медичне обладнання для боротьби з пандемією. Минулого тижня в ЮНІСЕФ повідомили про підписання контракту з компанією Pfizer на поставки 40 млн доз вакцин в межах альянсу COVAX — розподіл почнеться вже у першому кварталі 2021 року.

Ситуація з вакцинацією від COVID-19 в Україні

Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Такі заяви лунають на тлі оприлюднених результатів досліджень щодо ефективності цієї вакцини у 50,38% у Бразилії, яка також домовилася про цю вакцину і вже почала масово щеплювати людей 18 січня. Вакцину також вже почали застосовувати у Туреччині та Індонезії - з 13-14 січня.

Угода України з Sinovac проводиться через компанію-посередника в Україні “Лекхім”, яку вибрав сам виробник. Раніше агентство Reuters з посиланням на лист імпортера повідомило, що "Лекхім" просив українську владу про дозвіл відкласти перші поставки вакцин до квітня, посилаючись на затримки з отриманням експортної ліцензії від уряду Китаю і пізніше ухвалення українським парламентом спеціального закону про реєстрацію вакцин.

Тим часом міністр охорони здоров'я Маским Степанов раніше заявляв, що у лютому Україна повинна отримати 700 тисяч доз китайської вакцини Sinovac.

Він також оголосив 5 лютого, що Україна отримала підтвердження на поставку 12 млн доз вакцин виробництва компанії AstraZeneca і Novavax.

Водночас Україна долучилася до глобальної ініціативи COVAX. Україна може отримати 16 мільйонів доз вакцини від COVID-19 за ініціативою COVAX. Очікується, що безплатно.

На сьогодні відомо, що в Україну повинні поставити 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX. Окрім того очікується, що в межах глобальної ініціативи COVAX Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.

Наразі на реєстрації в Україні перебувають вакцини проти COVID-19 від Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca та Sinovac.

Старт вакцинації в Україні очікується до кінця поточного тижня - по 21 лютого.

Варто відзначити, Національне антикорупційне бюро повідомило, що в лютому почало розслідування щодо закупівлі вакцин від COVID-19. 

Українські Національні Новини

Політика