Злиденність зростає: 67% українців вважають себе бідними, а тільки 1% середнім класом. Чи так це?

Злиденність зростає: 67% українців вважають себе бідними, а тільки 1% середнім класом. Чи так це?

Київ  •  УНН

16 серпня 2021, 05:40  •  143361 перегляди

Чи адекватно українці оцінюють своє матеріальне становище

Державна статистика України оприлюднила дані звіту, в якому українці дають оцінку своєму добробуту. 67,1% українців відносять себе до категорії бідних, тільки 1% - до представників середнього класу. УНН розбирався, чи дійсно рівень бідності настільки високий в країні, і що планує з цим робити влада.

За всіма вдарив карантин

Згідно звіту, до представників середнього класу себе відносять 1% українців, до категорії небідних, але ще не представників середнього класу - 31,9%, в бідних - 67,1%. При цьому, в категорії "заможних" стоїть прочерк, тобто до багатих себе зараховують менше 0,1% українців.

Економіст Олександр Савченко називає такі показники справедливими.

"Я писав ще кілька років тому, що близько 60% людей в країні бідних, 30% умовно бідних і менш 1% багатих. У принципі оцінка людей збігається зі світовими стандартами. Дохід на одного члена сім'ї в Європі зараз близько 1500 доларів, в Україні це десь 12-15 тисяч гривень на одну людину. Купівельна спроможність гривні вище, ніж за офіційним курсом, тому люди адекватно оцінюють своє становище", - розповідає він.

Однак у відповіді на питання про дохід, який дозволяє вважати себе представником середнього класу, 71,3% опитаних назвали суму понад 22 тисяч гривень на місяць. У звіті також говориться, що тільки 1,6% українців вважають, що за минулий рік їхнє матеріальне становище покращилось, 4,4% - швидше покращилося, 43,6% - залишилося без змін, 29,2% - швидше за погіршилося, 21, 2% - погіршилося.

За словами експертів, жорсткий карантин в минулому році хоч і вдарила по доходах громадян, але в більш м'якій формі за рахунок тіньової економіки.

"Осінній карантин значно менше вплинув на нас. За спостереженнями, він мав менший негативний вплив. Люди вже знали, як себе вести, що можна, а що ні. Власне, другий карантин був менш жорстким, ніж перший. Цікаво, що після першого карантину найбільше зросла бідність у великих містах. Вона була нижче, ніж в селах, але зростання було найбільшим. Адже карантинні вимог серйозніше дотримувалися в великих містах. Якщо в місті магазин закривався, то він дійсно не працював: з боку людей ніхто не пропускав. Аналогічна ситуація з ресторанами, готелями тощо. Десь, може, трошки і працювало, але це не було масовим явищем. У маленьких містах і селах - карантинних вимог не завжди дотримувалися", - пояснює директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Елла Лібанова.

При цьому аналітики говорять, що не можна вважати рівень бідності за доходами у великому місті і регіонах - це різний мінімум в тому ж в Києві і Львові. Межа бідності - це, грубо кажучи, прожитковий мінімум трохи більше 4000 гривень на людину в місяць. За такими показниками у нас третина бідного населення.

Тарас Козак, інвестиційний банкір розповідає, що є об'єктивні і суб'єктивні показники бідності країни. Офіційний показник бідності - ВВП на душу населення, за останніми даними це близько 4000 доларів на одного українця в порівнянні з європейськими країнами це в десятки разів менше, наприклад, в Польщі - це близько 20 000 доларів, а в США близько 50 000 доларів на душу населення.

"Але якщо дивитися суб'єктивно, то не так все погано, тому що в Україні набагато дешевше товари, послуги і вартість життя. Є такий показник ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності (ПКС) тут вже показники України значно краще - тут десь близько 16 000 доларів на людину. У тому ж індексі бігмака - це трохи іграшковий показник, але в цілому він дає уявлення, гривня у нас занижена в кілька разів, якщо б ми жили з такими витратами як в США, то курс гривні був би близько 9 гривень за долар", - говорить Козак.

Навесні цього року віце-спікер Олена Кондратюк повідомила, що дослідження міжнародних організацій показали, що рівень бідності в 2020 році в Україні зріс до 50%.

"За даними багатьох міжнародних організацій, рівень бідності в Україні зріс до 50%, за межею бідності перебуває близько 19 мільйонів українців. Тому Верховна Рада ставити перед урядом завдання терміново затвердити стратегію і комплекс заходів по боротьбі з бідністю в Україні до 2030 року", - говорила вона. Кондратюк нагадала, що відповідно до цілей ООН Україна взяла на себе зобов'язання скоротити рівень бідності до 2030 року в чотири рази, ліквідувавши крайній рівень бідності.

Опитані економісти не бачать зараз тих кроків від влади, які призведуть до кардинальної зміни ситуації. Незважаючи на те, що в Україні, згідно з даними Держстату, середня зарплата за червень досягла 14 313 гривень, а це на 6% вище травневої зарплати і становить близько 530 доларів, за європейськими мірками, це вкрай мало. УНН вже докладно розповідав про ситуацію на ринку праці, коли пропозиція перевищує попит і все більше українців вибирають роботу за кордоном, так як український роботодавець не може конкурувати з європейськими роботодавцями.

Про те, що найближчим часом українці не чекають кардинальних змін, свідчать опитування. Тільки 7,1% українців вважають, що їхнє матеріальне становище в наступні 12 місяців покращиться. 47,4% - вважають, що матеріальне становище залишиться без змін, 44,3% - погіршиться, а 1,2% - не змогли відповісти за прогнозом за матеріальним станом.

Пішли брати в борг

Незважаючи на те, що українці описують свій добробут як "бідність", активність на ринку нерухомості і в банківській сфері показує, що не все так погано. Банківський сектор у другому кварталі 2021 року, значно прискорив зростання кредитування, зокрема в корпоративному, іпотечному та споживчому сегментах.

У Національному банку розповідають, що в червні 2021 року зростання чистих гривневих банківських кредитів населенню прискорився до 24% в порівнянні з червнем 2020 року. А кредити на нерухомість ростуть швидше - на 42% на чистій основі. Основу портфеля формує незабезпечене споживче кредитування, одночасно ряд банків активно нарощує обсяги іпотечних портфелів.

"Зараз проникнення іпотеки в ВВП становить менше 1%, а частка іпотечного кредитування в загальному обсязі чистого кредитного портфеля банків у гривні незначна (7%), тому високі темпи зростання іпотеки можуть утримуватися тривалий час, у неї є значний потенціал, зокрема з огляду на на державну підтримку", - повідомили в НБУ.

Зростає попит і на нерухомість. Наприклад, після зняття обмежувальних заходів, введених в зв'язку з COVID-19 (влітку 2020 року), уклали в середньому на 30% більше угод купівлі-продажу заміської нерухомості, ніж за аналогічний період минулого року, а попит в цілому зріс на 65%.

"Українці звикли скаржитися, що все у нас погано, звикли жити в агресивних державах, як СРСР, і ми звикли підсвідомо занижувати свій рівень життя. Подивитися на кількість хороших автомобілів, подивитися з якою швидкістю розкуповують нерухомість, середня зарплата зростає на сьогодні це вже 500 доларів, подивитися показник тіньової економіки - всі ці показники свідчать, що українці занижують свій рівень життя і скаржаться, а реально живуть краще, ніж говорять в соцопитуваннях", - розповідає Козак.

Ще один показник - обсяг продажу населенням валюти. У липні 2021 року зріс до 2,07 млрд доларів, тоді як покупка збільшилася до 1,78 млрд доларів. Згідно з даними НБУ обидва цих значення є рекордними за час ведення відповідної статистики. При цьому продаж безготівкової валюти населенням в липні склав 378,8 млн доларів, а купівля - 325,89 млн доларів.

Економіст Савченко жартує, що в Україні є три рівня бідності: немає грошей, зовсім немає грошей, і міняю долари. Також він додає, що українці все більше розчаровуються в готівці в доларах і євро як в засобах накопичення. Світова інфляція в доларах і євро змушує продавати іноземну валюту.

Інвестиційний банкір також це пояснює величезними обсягами переказів родичів з-за кордону.

"В минулому році це було близько 12 млрд доларів, в цьому році очікується близько 13 млрд доларів, які працівники переведуть своїм сім'ям в Україні. Тому вже сім'ї міняють валюту, щоб використовувати ці кошти, в тому числі, щоб гасити кредити, які беруть. ці два фактори куди важливіше, ніж говорити, що українці продають останнє",- резюмує Козак.

Новини по темi
Злиденність зростає: 67% українців вважають себе бідними, а тільки 1% середнім класом. Чи так це?

Злиденність зростає: 67% українців вважають себе бідними, а тільки 1% середнім класом. Чи так це?

16 серпня 2021, 05:40  •  143361 перегляди
Міжнародні авіакомпанії облітають Афганістан: які перевізники припинили польоти

Міжнародні авіакомпанії облітають Афганістан: які перевізники припинили польоти

16 серпня 2021, 05:29  •  17703 перегляди
Вулиці Кабула спорожніли, а в аеропорту - хаос через натовпи охочих покинути Афганістан

Вулиці Кабула спорожніли, а в аеропорту - хаос через натовпи охочих покинути Афганістан

16 серпня 2021, 05:29  •  90108 перегляди
Жертв повеней на півночі Туреччини побільшало до 70

Жертв повеней на півночі Туреччини побільшало до 70

16 серпня 2021, 05:16  •  19038 перегляди
МЗС: Україна вивезла з Кабулу громадян Нідерландів, Хорватії, Білорусі та Афганістану, серед евакуйованих є діти

МЗС: Україна вивезла з Кабулу громадян Нідерландів, Хорватії, Білорусі та Афганістану, серед евакуйованих є діти

16 серпня 2021, 05:14  •  28638 перегляди
Кількість вакцинованих від COVID-19 за добу в Україні впала до 50 тисяч

Кількість вакцинованих від COVID-19 за добу в Україні впала до 50 тисяч

16 серпня 2021, 05:05  •  16344 перегляди
Команда Байдена здивована стрімким успіхом талібів в Афганістані

Команда Байдена здивована стрімким успіхом талібів в Афганістані

16 серпня 2021, 04:49  •  23408 перегляди
Робочий тиждень у столиці розпочався із заторів

Робочий тиждень у столиці розпочався із заторів

16 серпня 2021, 04:34  •  17601 перегляди
Дощі на заході і до 34° тепла: прогноз погоди на сьогодні

Дощі на заході і до 34° тепла: прогноз погоди на сьогодні

16 серпня 2021, 04:30  •  21399 перегляди
В Україні вже 2,266 млн випадків COVID-19, за добу - 417

В Україні вже 2,266 млн випадків COVID-19, за добу - 417

16 серпня 2021, 04:10  •  20594 перегляди

Злиденність зростає: 67% українців вважають себе бідними, а тільки 1% середнім класом. Чи так це?

.

Економіка • 16 серпня 2021, 05:40  •  143361 перегляди
Злиденність зростає: 67% українців вважають себе бідними, а тільки 1% середнім класом. Чи так це?

Міжнародні авіакомпанії облітають Афганістан: які перевізники припинили польоти

Сьогодні великі авіалінії почали змінювати маршрути польотів, щоб уникнути повітряного простору Афганістану після того, як таліби взяли під свій контроль президентський палац у Кабулі. Про це повідомляє УНН за даними агентства Reuters.

Новини Світу • 16 серпня 2021, 05:29  •  17703 перегляди
Міжнародні авіакомпанії облітають Афганістан: які перевізники припинили польоти

Вулиці Кабула спорожніли, а в аеропорту - хаос через натовпи охочих покинути Афганістан

Вулиці Кабула спорожніли на наступний день після того, як бійці "Талібану" без бою захопили столицю Афганістану, але аеропорт був забитий сотнями мирних жителів, які намагалися втекти, пише УНН з посиланням на Reuters.

Новини Світу • 16 серпня 2021, 05:29  •  90108 перегляди
Вулиці Кабула спорожніли, а в аеропорту - хаос через натовпи охочих покинути Афганістан

Жертв повеней на півночі Туреччини побільшало до 70

У результаті повеней на чорноморському узбережжі Туреччини загинули 70 людей. Про це повідомляє Управління із запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (AFAD) при уряді Туреччини, дані якого наводить Anadolu, пише УНН.

Новини Світу • 16 серпня 2021, 05:16  •  19038 перегляди
Жертв повеней на півночі Туреччини побільшало до 70

МЗС: Україна вивезла з Кабулу громадян Нідерландів, Хорватії, Білорусі та Афганістану, серед евакуйованих є діти

Окрім наших співвітчизників, український літак забрав з Кабула громадян Нідерландів, Хорватії, Білорусі та Афганістану. Про це у Facebook написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає УНН.

Суспільство • 16 серпня 2021, 05:14  •  28638 перегляди
МЗС: Україна вивезла з Кабулу громадян Нідерландів, Хорватії, Білорусі та Афганістану, серед евакуйованих є діти

Кількість вакцинованих від COVID-19 за добу в Україні впала до 50 тисяч

Повний курс вакцинації від коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні з кінця лютого отримало вже майже 2,74 мільйона людей. При цьому загалом зробили вже 7,46 мільйона щеплень, за останню добу з яких - 51 тисяча, більшість з них - першою дозою. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані МОЗ України.

Суспільство • 16 серпня 2021, 05:05  •  16344 перегляди
Кількість вакцинованих від COVID-19 за добу в Україні впала до 50 тисяч

Команда Байдена здивована стрімким успіхом талібів в Афганістані

Президент США Джо Байден та інші високопоставлені офіційні особи країни були приголомшені в неділю темпами майже повного захоплення Афганістану талібами, у той час як заплановане виведення американських військ перетворилося в місію із забезпечення безпечної евакуації. Про це пише УНН з посиланням на AP.

Новини Світу • 16 серпня 2021, 04:49  •  23408 перегляди
Команда Байдена здивована стрімким успіхом талібів в Афганістані

Робочий тиждень у столиці розпочався із заторів

Станом на 8:05 понеділка, 16 серпня, на дорогах Києва помітне ускладнення руху транспорту. Про це свідчать дані онлайн-сервісу Google Maps, передає УНН.

Суспільство • 16 серпня 2021, 04:34  •  17601 перегляди
Робочий тиждень у столиці розпочався із заторів

Дощі на заході і до 34° тепла: прогноз погоди на сьогодні

Дощі сьогодні очікуються лише на заході України, на решті території суха погода. Температура повітря вдень підніметься до 34 градусів тепла. Про це УНН повідомили в Укргідрометцентрі.

Суспільство • 16 серпня 2021, 04:30  •  21399 перегляди
Дощі на заході і до 34° тепла: прогноз погоди на сьогодні

В Україні вже 2,266 млн випадків COVID-19, за добу - 417

В Україні зафіксовано вже 2,266 млн випадків коронавірусної хвороби COVID-19, приріст за добу, 15 серпня, - понад 400, що менше, ніж напередодні, однак традиційне падіння показника на вихідних. Госпіталізовано за добу при цьому 433 особи, що також менше, ніж напередодні. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані МОЗ України.

Суспільство • 16 серпня 2021, 04:10  •  20594 перегляди
В Україні вже 2,266 млн випадків COVID-19, за добу - 417