Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
Вівторок, 12 листопада 2019 10:56
58560

Медики дали поради, як харчуватись осінню для підтримки імунітету

Медики дали поради, як харчуватись осінню для підтримки імунітету

КИЇВ. 19 жовтня. УНН. Медики дали п’ять порад, які допоможуть залишатися здоровим та урізноманітнити осіннє харчування. Про це повідомили у Центрі громадського здоров’я, передає УНН.

“Корисне сезонне харчування — це одна з важливих складових міцного імунітету та гарного настрою в осінній період. Пам’ятайте, для того щоб без стресу підлаштуватися і адаптувати свій організм до нових погодних умов недостатньо просто утеплитися та змінити гардероб, важливо також переглянути свій щоденний раціон”, — йдеться у повідомленні.

Щоб залишатися здоровим та урізноманітнити осіннє харчування, у центрі рекомендували:

— Не забувати підтримувати питний режим. Адже здається, що восени не так хочеться пити, як влітку. Але, навіть якщо не відчуваєте спраги, питного режиму необхідно дотримуватися, виходячи з норми 30 мл рідини на кілограм ваги. Достатнє вживання води щодня допомагає подолати хронічну втому, стрес, поліпшує роботу мозку і всього організму.

— Надавати перевагу сезонним овочам та фруктам. Саме в них зберігається найбільша концентрація поживних речовин, яка необхідна. Гарбуз, яблука, груші, виноград, баклажани, солодкий перець, різні види капусти, корінь петрушки, селери, морква — джерела вітамінів та мікроелементів, які підготують організм до сезонних змін.

— Контролювати та обмежити вживання солодкого (цукру). Навіть якщо ви не ставите перед собою мету скинути кілька зайвих кілограмів, пам’ятайте, що простий цукор може стати причиною різних захворювань (серцево-судинні захворювання, ожиріння, карієс, хвороби печінки та деяких видів раку). ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій. Скільки це? Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) — до 50 г на добу (10 чайних ложок). Водночас, разом з експертами ВООЗ рекомендують зменшити споживання цукру ще вдвічі — до 25 г (така кількість вільного цукру знаходиться у склянці фруктового соку) або до п’яти чайних ложок на день. Мінімізувати споживання солодощів на користь здорових альтернатив. Їсти мед, фрукти і сухофрукти, робіть смузі на основі банану, запікайте яблука з домашнім сиром і гарбуз з корицею та горіхами.

— Обмежити вживання жирної та важкої їжі, віддаючи перевагу продуктам, де більше корисних жирів: авокадо, оливкова олія, горіхи та червона риба. Повноцінне харчування допоможе залишатися ситим протягом довгого часу та зберігати хорошу фізичну форму.

— Додавати спеції та прянощі в гарячі напої. До зігріваючих відносять імбир, кардамон, мускатний горіх, корицю, лавровий лист, гвоздику, перець червоний і чорний, шафран, куркуму, кмин. Для приємного аромату додавати часточки фруктів, а підсолодити напій можна солодкою настоянкою шипшини або медом.

Нагадаємо, медики дали поради, як перейти на здорове харчування.

Джерело: УНН
Підписуйтесь на паблік-чат УНН у Viber та канал новин у Telegram