Лікар: алергія рідко проявляється один раз

Лікар: алергія рідко проявляється один раз

Київ  •  УНН

7 травня 2018, 07:08  •  147193 перегляди

Весна – час не лише нових емоцій, а й можливих нових, несподіваних реакцій вашого організму на навколишній світ. Серед таких є і алергія, з якою ви могли за все ваше життя не зустрічатися.

КИЇВ. 7 травня. УНН. Щороку тисячі українців навесні звертаються за допомогою до лікарів-алергологів, а ще декілька тисяч помилково приймають алергію за простуду і витрачають в аптеках зайві кошти на недієві ліки. Що робити, коли ви підозрюєте алергію? В яких випадках вам не можна займатися спортом та їсти ваші улюблені смаколики? Про це ми розпитали в доктора медичних наук, завідувача кафедри клінічної, лабораторної Імунології та алергології Національної медичної академії після дипломної освіти Віктора Літуса.

- Які сезони – найважчі для алергіків?

Якшо в людини є алергія, то будь-який сезон може бути важкий. Взагалі алергія може бути цілий рік.

- Наскільки людина може бути генетично схильною до того, щоб хворіти алергією?

Це питання непросте. Постійно кількість хворих алергією збільшується і збільшується. Частіше алергія проявляється в людей, які проживають в містах. Генетична схильність до алергії, безумовно, може бути в людей, чиї батьки також страждають алергією. І дідусі-бабусі теж. Якшо ви - батьки і страждаєте алергією, маєте бути готові до того, що і у вашої дитини вона може бути.

- Які алергени є найрозповсюдженішими алергенами в Україні, враховуючи її географічне розташування? На що в українців виникає алергія найчастіше?

На все те саме, що є в Європі. Тим більше, зараз дуже модно стало розводити газони, а як правило, там проростають трави, які виділяють алергенні компоненти. Далі, різні дерева екзотичні, які почали завозити в Україну. Фактично, алергія може зустрітися на будь-яку рослинність. Алергія марширує з Півдня на Північ, по мірі того як проростають рослини і починають запилення.

- Скільки людей в світі страждають алергією?

Є три групи хворих: ті, хто звертаються до лікаря; ті, хто займається самолікуванням і люди, які не діагностують в себе алергію, приймаючи її за вірус чи простуду. Тому статистика,яку маємо ми, не дуже достовірна. Багато людей приймають алергію за вірус. Але є медичні прогнози про те, що до 2050 року 30-45% людей в світі будуть страждати алергією.

- А скільки звертається за допомогою в Україні?

Відсотків 5-7% від кількості населення.

- Які бувають найнесподіваніші алергени, на яких в людини може виникнути реакція?

Бувають випадки, коли алергія може виникнути навіть на фарбу для волосся. Причому, не у вас, а у вашого чоловіка. У мене такий випадок був: жінка повернулася додому з пофарбованою головою, а в її чоловіка в наслідок тактильного контакту з волоссям почали свербіти очі і почався нежить.

- Як вони вирішили цю проблему?

Довелося перестати використовувати цю фарбу і перейти на іншу. Тоді в чоловіка і минула алергія

- Які ще бувають незвичні алергени?

Буває алергія навіть на біологічний матеріал чоловіка в жінки.

- І як бути в такому випадку?

Там ситуація складніша. Тоді починаємо шукати причину глобальнішу. Але такі випадки – значно рідші, ніж алергія на пилюку, наприклад. А ще на старі книги буває алергія.

- Буває так, що люди оселилися в квартирі в новобудові і в них виявилася алергія на будівельні матеріали, які використовували для ремонту?

Такі випадки можуть бути.

- Як їм діяти? Квартиру продавати – варіант не всім доступний.

Такого роду алергія, може проявлятися як псевдоалергія. Тобто людина знаходиться в такому середовищі, яке спонукає її до алергічної реакції, на різні будівельні матеріали, наприклад. Все це можна лікувати. Потрібно визначити речовину, яка дає реакцію на місце, де ви живете і це можна
вилікувати.

- Якщо людина одного разу захворіла алергією, то хвороба буде проявлятися регулярно?

Якщо це істинна алергія, а не псевдоалергія, то ймовірність її повторного прояву – дуже висока.

- Якщо цієї весни в людини проявилася алергія, то можна її чекати наступного року?

Авжеж. А може бути і гірше. Рідко буває, коли справжня алергія, така, при якій підвищується імуноглобулін Е, проявляється лише один раз. В мене в практиці було всього кілька випадків, коли справжня алергія проявилася лише раз і більше ніколи не повторювалася. Алергія дає шанс себе нейтралізувати, якщо почати лікування при перших проявах.

- Які є методи діагностування алергії?

На сьогоднішній день арсенал чималий.

Перше. Шкірні проби: беремо алерген, наносимо краплю на шкіру, потім берем спеціальний інструмент – ланцет, ним проколюємо епідерміс неглибоко, щоб туди потрапив алерген. За деякий час дивимося, що виникає на цьому місці. Якщо є почервоніння чи свербіж, ми вважаемо що це алергічна реакція. В світі такі уколи роблять по різним частинам тіла, а в нас – тільки на передпліччях. За один раз ми можемо зробити до 30 таких проколів.

Друге. Провокаційний метод: беремо алерген, даємо пацієнту в ніс або в рот і дивимося на реакцію. Це використовується не для всіх. Але він дуже достовірний.

Третє. Зараз можна робити новітні аналізи крові. Раніше ми могли робити тільки загальний аналіз крові і аналіз на Імуноглобулін Е. Якщо Імуноглобулін був перевищений – алергія може бути, але на що саме – невідомо. А сьогодні кров можна здати зразу на перевірку цілої панелі алергенів. Така діагностика називається молекулярна. Алерген розкладають на окремі компоненти і можна протестувати на наявність у вас до них специфічних антитіл. Зараз в нас можна протестувати до 282 алергенів.

- Існують домашні тести для виявлення алергії. Їм можна вірити?

Ні. В будь-якому методі діагностики є 2 складові: чутливість і специфічність. В таких тестах може не бути однієї з складових.

- Уявімо, що в людини з’явилася підозра на алергію. Які її дії?

Першочергово вона повинна звернутися до лікаря-алерголога, той розпитає вас про симптоми і запропонує вид діагностики. Це можуть бути шкірні проби або молекулярна діагностика. Вид діагностики залежить від вашої платоспроможності і думки лікаря.

- За державний кошт алергопробу отримати не можна?

В державній установі отримати можна лише шкірні проби. Всі інші види діагностики алергії – на комерційній основі.

- Коли ми отримали результати аналізу, що ми робимо далі?

Далі – повертаємося до лікаря, щоб отримати його рішення щодо призначення лікування. Лікар може призначити симптоматичну терапію або він каже, що потрібно провести алерген-специфічну імунотерапію. Суть її в тому, що організм перестає бути чутливим до алергену. Це ін’єкції або таблетки під язик. Тут потрібно вибрати, якими алергенами варто проводити терапію: вони є закордонні і українські. Знову ж таки, різниця в ціні: курс закордонних алергенів на півроку коштує приблизно 160 євро, українські – значно дешевше. Така терапія застосовується у випадку, коли достеменно відомий алерген, на який реагує організм.

- Як не переплутати алергію із застудою?

Лише за допомогою алерголога. Симптоми дуже схожі і для того, щоб виключити або підтвердити алергію, потрібно щоб лікар зібрав анамнез симптомів і провів алерген специфічну діагностику.

- Які заборони спіткають людей, хворих на алергію?

Все залежить від алергену до якого розвивається реакція. Кожна группа алергенів тягне за собою відповідну заборону.

- В яких випадках людині забороняють їсти морепродукти?

Якщо в людини алергія на кліщ домашнього пилу або до самих морепродуктів.

- Кому не можна вживати алкоголь?

Всім. Без виключення. Особливо кольоровий алкоголь, пиво, вино і шампанське, тому що у всьому цьому є речовини які можуть визивати алергічну реакцію.

- Кому не можна вживати солодке?

В першу чергу це хворим на діабет, який ми часто виявляємо під час обстеження на наявність алергії. І при алергії на плісняву.

- Тобто, якщо в людини у ванній кімнаті заводиться пліснява, в результаті якої виникає алергія – людині неможна вживати солодощі?

Якщо така алергія доведена – так. І так часто буває. Останнім часом ми частіше зустрічаємо алергію до зовнішньої і внутрішньої плісняви.

- А кому не можна свіжі овочі вживати?

Дуже складна ситуація з цим. Всі овочі містять в собі білки які є і в інших рослин і може виникати перехресна реакція. В кого є алергія до берези, в того може бути алергія на горіхи або яблука. Якщо є алергія на кішку – може виникнути алергія на свинину.

- Можуть людині заборонити займатися спортом через алергію?

Звісно, у людей може виникати алергія на фізичні навантаження. Це стається тому, що в організмі людини клітини, які відповідають за алергічну реакцію, можуть мати таку структурну особливість. В такому випадку в людини від сонця, вібрації, перепаду температури може виникати алергічна реакція.

- Наприклад, я пішла до спортзалу, позаймалася. Якщо виникає алергія на це навантаження – яка вона?

Кропив’янка або астма.

- Це можна вилікувати?

Якщо коректно виявити причину – клітини можна стабілізувати.

- Один з сипмтомів алергії – набряк Квінке. Наскільки він небезпечний для життя?

Набряк Квінке – це лише набряк на обличі, набряк на інших частинах тіла – ангиневротичний набряк. Він може бути вродженим або його можуть спровокувати деякі речовини. Якщо він виникає на руках чи ногах – це не становить небезпеки життю. Якщо в районі гортані – дуже небезпечний, бо він може перекрити дихальні шляхи.

- Від чого в людини може з’явитися набряк?

Точно так само, як будь-яка алергія : від різних речовин або на ліки.

- Як алергія може проявитися?

Це може бути кон’юктивіт, риніт, бронхіальна астма, кропив’янка, діарея, свербінням у вухах, анафілаксія.

- Розлад шлунку може бути ознакою алергії?

Звісно. І болі в шлунку теж можуть бути результатом алергії. Бувають випадки, коли в людини ознаки “гострого” живота, їй роблять лапаротомію, а вона нічого не показує.

- Наскільки астма складна до лікування?

Астма – це королева алергології. І вона може в кожної людини проявлятися по-різному. Головне – вчасно її визначити. Якщо астму діагностувати пізно, коли в дихальних шляхах вже є видозміни, вилікувати її надзвичайно складно. Зараз якість ліків краща, тому її можна контролювати.

- Якщо астма алергічного походження, її вилікувати повністю можливо?

Якщо вдається визначити точний алерген, на який виникає астма і провести алерген-специфічну імунотерапію – її можна вилікувати і такі випадки в практиці були.

- Якщо в людини виявляють алергію на домашню тварину, але віддати тварину людина відмовляється. Як жити з цим алергеном під одним дахом?

Ми підбираємо такі ліки, які будуть знімати симптоми алергії на тварину.

- І так весь час?

Так. Потрібно постійно пити таблетки, щоб знімати ці прояви. Шляхи вирішення – є.

- На сам кінець розкажіть, які є міфи про алергію?

Багато хто вважає, що алергенні рослини тільки ті, які пахнуть. Це – неправда. Алергію на рослини викликає пліснява, яка живе в грунті під рослинами. Також, поширена думка, що є гіпоалергенні тварини, що не може бути алергії на тварин, в яких мало шерсті – це теж міф. Алергію провокує лупа шкіри тварини і її сеча. І якщо говорити про тварин, то самці – більш алергенні, ніж самки.

Новини по темi
Лікар: алергія рідко проявляється один раз

Лікар: алергія рідко проявляється один раз

7 травня 2018, 07:08  •  147193 перегляди
Гройсман зробив заяву щодо створення Антикорупційного суду

Гройсман зробив заяву щодо створення Антикорупційного суду

7 травня 2018, 07:02  •  13584 перегляди
Чубаров заявив про спробу ФСБ звинуватити у тероризмі кримського підприємця

Чубаров заявив про спробу ФСБ звинуватити у тероризмі кримського підприємця

7 травня 2018, 06:58  •  10906 перегляди
В Україні з'явився гривневий мільярдер

В Україні з'явився гривневий мільярдер

7 травня 2018, 06:56  •  145827 перегляди
Метеорологічне літо розпочалось в Києві з 29 квітня

Метеорологічне літо розпочалось в Києві з 29 квітня

7 травня 2018, 06:54  •  11127 перегляди
Наймолодшому українському мільйонеру виповнилося 7 років, найстаршому - 99 років

Наймолодшому українському мільйонеру виповнилося 7 років, найстаршому - 99 років

7 травня 2018, 06:43  •  19383 перегляди
Аспірин подвоює ризик захворювання на рак - учені

Аспірин подвоює ризик захворювання на рак - учені

7 травня 2018, 06:39  •  11804 перегляди
Маккейн хоче оголосити кібервійну Росії

Маккейн хоче оголосити кібервійну Росії

7 травня 2018, 06:30  •  5499 перегляди
Бойовики не пропустили спостерігачів ОБСЄ біля Дебальцевого

Бойовики не пропустили спостерігачів ОБСЄ біля Дебальцевого

7 травня 2018, 06:21  •  8010 перегляди
Сьогодні суд розгляне справу Лусваргі

Сьогодні суд розгляне справу Лусваргі

7 травня 2018, 06:19  •  9627 перегляди

Лікар: алергія рідко проявляється один раз

.

Здоров'я • 7 травня 2018, 07:08  •  147193 перегляди
Лікар: алергія рідко проявляється один раз

Гройсман зробив заяву щодо створення Антикорупційного суду

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман розраховує на те, що Верховна Рада протягом найближчих двох пленарних тижнів ухвалить закону про Антикорупційний суд. Про це він сьогодні сказав під час "Тижня відкритого уряду" у Києві, передає УНН.

Політика • 7 травня 2018, 07:02  •  13584 перегляди
Гройсман зробив заяву щодо створення Антикорупційного суду

Чубаров заявив про спробу ФСБ звинуватити у тероризмі кримського підприємця

Федеральна служба безпеки Росії намагається звинуватити кримськотатарського підприємця Ресуля Веліляєва у “діяльності щодо існування терористичних екстремістських організацій”. Про це у Facebook повідомив глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, передає УНН.

Політика • 7 травня 2018, 06:58  •  10906 перегляди
Чубаров заявив про спробу ФСБ звинуватити у тероризмі кримського підприємця

В Україні з'явився гривневий мільярдер

За результатами деклараційної кампанії доходи у розмірі понад 1 млрд грн минулого року отримала одна людина. Про це повідомив в.о. голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан, передає УНН з посиланням на ДФС.

Суспільство • 7 травня 2018, 06:56  •  145827 перегляди
В Україні з'явився гривневий мільярдер

Метеорологічне літо розпочалось в Києві з 29 квітня

До Києва на 16 днів раніше середньостатичних показників завітало метеорологічне літо. Про це повідомляє Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського, передає УНН.

Суспільство • 7 травня 2018, 06:54  •  11127 перегляди
Метеорологічне літо розпочалось в Києві з 29 квітня

Наймолодшому українському мільйонеру виповнилося 7 років, найстаршому - 99 років

Наймолодшому мільйонеру в Україні – 7 років, а найстаршому - 99 років. Про це повідомив в.о. голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан, передає УНН з посиланням на ДФС.

Суспільство • 7 травня 2018, 06:43  •  19383 перегляди
Наймолодшому українському мільйонеру виповнилося 7 років, найстаршому - 99 років

Аспірин подвоює ризик захворювання на рак - учені

Чоловіки, які приймають аспірин один раз на день, майже вдвічі збільшують ризик розвитку меланоми порівняно з чоловіками, які не вживають аспірин щоденно, свідчать дані нового дослідження. Жінки, однак, не мають підвищеного ризику, підкреслюють автори дослідження, оприлюдненого виданням Science Daily, передає УНН.

Здоров'я • 7 травня 2018, 06:39  •  11804 перегляди
Аспірин подвоює ризик захворювання на рак - учені

Маккейн хоче оголосити кібервійну Росії

Адміністрація Трампа має використати кіберпростір, щоб "осоромити" Путіна і таким чином поквитатись із ним за втручання Росії у президентські вибори у США у 2016-му році. Про це заявив сенатор-республіканець Джон Маккейн, повідомляє УНН з посиланням на Голос Америки.

Війна • 7 травня 2018, 06:30  •  5499 перегляди
Маккейн хоче оголосити кібервійну Росії

Бойовики не пропустили спостерігачів ОБСЄ біля Дебальцевого

Бойовики на Донбасі не пропускали спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ біля населеного пункту Дебальцево. Про це йдеться у звіті місії, передає УНН.

Кримінал та НП • 7 травня 2018, 06:21  •  8010 перегляди
Бойовики не пропустили спостерігачів ОБСЄ біля Дебальцевого

Сьогодні суд розгляне справу Лусваргі

Павлоградський міськрайсуд Дніпропетровської області сьогодні планує проведення підготовчого судового засідання у кримінальному провадженні щодо громадянина Бразилії Рафаеля Лусваргі. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані суду.

Кримінал та НП • 7 травня 2018, 06:19  •  9627 перегляди
Сьогодні суд розгляне справу Лусваргі