mintsifri-poki-ne-rozroblyaye-pasporti-vaktsinatsiyi-ukrayintsiv-fedorov

Мінцифри поки не розробляє "паспорти вакцинації" українців - Федоров

 • 15510 переглядiв

КИЇВ. 10 лютого. УНН. На сьогодні перед Мінцифрою не стоїть завдання розробити “паспорт вакцинації” українців, тому що поки не зрозуміло, як це буде відбуватись на світовому рівні. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час брифінгу на форумі “Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді”, передає кореспондент УНН.

Цитата:

“На сьогодні немає чіткого завдання, що потрібно розробити (паспорти вакцинації — ред.), ми правильно називаємо цей документ "медичний висновок про вакцинацію“. Немає конкретного завдання, тому що не зрозумілі життєві ситуації, не зрозуміло, як це буде відбуватись на світовому рівні”, — сказав Федоров.

Деталі

Зі слів віце-прем'єра, основа будь-якого документу — це реєстр, і на сьогодні вже створений і працює реєстр всіх пацієнтів України, там майже 30 млн українців.

Також на сьогодні розроблений модуль НСЗУ, що допомагає зберігати дані про вакцинацію.

“Ми вміємо відображати будь-які документи з реєстрів, тому, якщо колись це буде потрібно, ми зможемо зробити. На сьогодні немає завдання конкретно працювати над цим — є завдання Президента, уряду, максимально логістично і ефективно організувати процес вакцинації”, — додав урядовець.

Що було раніше

Раніше міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що українці будуть отримувати паспорти про щеплення від COVID-19, як і громадяни Європейського Союзу.

Ситуація з вакцинацією від COVID-19 в Україні

Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Такі заяви лунають на тлі оприлюднених результатів досліджень щодо ефективності цієї вакцини у 50,38% у Бразилії, яка також домовилася про цю вакцину і вже почала масово щеплювати людей 18 січня. Вакцину також вже почали застосовувати у Туреччині та Індонезії - з 13-14 січня.

Міністр охорони здоров'я Маским Степанов раніше заявляв, що у лютому Україна повинна отримати 700 тисяч доз китайської вакцини Sinovac.

Він також оголосив 5 лютого, що Україна отримала підтвердження на поставку 12 млн доз вакцин виробництва компанії AstraZeneca і Novavax.

Водночас Україна долучилася до глобальної ініціативи COVAX. Україна може отримати 16 мільйонів доз вакцини від COVID-19 за ініціативою COVAX. Очікується, що безплатно.

На сьогодні відомо, що в Україну повинні поставити 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX. Окрім того очікується, що в межах глобальної ініціативи COVAX Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.

Старт вакцинації в Україні очікується у середині лютого.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Стало відомо, звідки в Україну везуть найбільше вина

     • 60029 переглядiв

    У Таїланді у кажанів виявили новий коронавірус

     • 17786 переглядiв